Reklama
 
Blog | Igor Klimeš

Fenomén Halík

Brňáci už si na pana Libora Halíka určitě zvykli, já ještě ne, vlastně mi úplně vypadl z hlavy, dlouho jsem o něm neslyšel. Snad s výjimkou incidentu, který se odehrál v březnu a který opět trochu rozvířil mediální dění kolem pravoslavného kněze.

Pořád se snažím přijít na to co člověka vede k takovému výkonu, nevím jestli před porodnici na obilním trhu chodí každý den, myslím že už ne, ale celkem často tam je. Vlastně ho trochu obdivuju, má neuvěřitelnou výdrž. Dneska jsem narazil na hlouček dětí a pár dospělých, kteří kněze k porodnici doprovázeli a hlavně jsem slyšel přes dvě ulice monotónní hlas zesílený megafonem.

Nesouhlasím s Vámi, ale budu se bít za Vaše právo říkat Váš názor
Přesně tohle mi běželo hlavou. Máme demokracii, proč by mi měl protest proti potratům být něčím nepříjemný? Dnes mi rozhodně byla nepříjemná jeho forma. Když tichým sobotním Brnem těsně před polednem hučí megafon, je to trochu opruz. I jiný kravál by nebyl příjemný, ale znáte to, slova se jen těžko ignorují. Snažíte se neposlouchat, ale řeč se Vám pořád vtírá pod kůži. Přemýšlel jsem, jestli pan Halík vlastně neporušuje moje právo na sobotní klid. Já ani nikdo jiný mu nebrání projít městem a modlit se. Musí to ale dělat tak strašně nahlas?

Na Webu
Zvědavost mi nedala a zabrowsil jsem na http://www.liborhalik.cz/index.php. Říkal jsem si, když už jsi se o něm rozepsal tak ho poznej, trochu si ho načti. Ale moc to nejde, jeho webová prezentace je místem ze kterého na vás čiší nepřátelství. Web je velmi poctivě sestavená prezentace toho, co pan Halík dělá. Odvolává se na řadu vědeckých prací, které zdůrazňují nebezpečí potratu. Bohužel, nenajdete žádný odkaz na studie, které potrat uznávají jako nejméně zlé (jakkoliv kontroverzní) východisko z krizové situace. Třeba takové studie nejsou. Škoda, trocha plurality názorů by možná neublížila. Také mě trochu zaráží, že uvedené práce pocházejí všechny z let sedmdesátých a osmdesátých a myslím, že medicína od té doby přeci jen udělala skok vpřed.

„Commandos…
…ve 2.světové válce jako podobenství o nutnosti vytvoření podobných, avšak duchovních jednotek v duchovním křesťanském boji proti zlu" (Libor Halík, Deník)
Tahle věta mě zaujala na stránce pana Halíka v jeho deníku. A to je to, co mi vlastně na brněnském knězi opravdu vadí. Nechci se nijak dotýkat jeho prožívání víry, to je jeho čistě soukromá věc, ale domnívám se že kněz má především bojovat za lepší svět tím, že bude lidi vést k lásce, porozumění a toleranci. Pokud s něčím nesouhlasí, měl by být schopný strhnout lidi pozitivním příkladem, optimismem a vyrovnaností a ne hrozit lidem s rozdílným názorem peklem, sodomou, spiknutím homosexuálů a expanzí islámu a jiných náboženství. Pan Halík je podle mě agresivní, ne snad že by někoho fyzicky napadl, ale jeho rétorika, jeho kázání, jeho stránky i jeho zpívání před porodnicí neukazují světlo, ale obviňují a hrozí. Ostatně co bych čekal od člověka, který si jako paralelu duchovního působení vezme speciální vojenskou jednotku.

Reklama

I trojským koněm
Tohle už je jen taková perlička na závěr a varování. Kdybyste snad chtěli zabrousit na stránce pana Halíka do kategorie fotografie, nedělejte to! Vyskočil odtamtud na mě jeden ošklivý trojský kůň, který vás zval ke čtení tohoto článku.