Reklama
 
Blog | Igor Klimeš

26 Chordad 1388

To je dnešní datum v perském kalendáři. Doufám, že nepřinese další krveprolití v ulicích Teheránu.

Celý víkend jsem se chystal napsat mým kamarádům v Iránu. Nedostal jsem se k tomu. Dnes už mi to ale nedalo a po včerejších zprávách o krveprolití jsem prostě ráno sednul k počítači a napsal všem jednak jsem chtěl mít jistotu, že jsou v pořádku a jednak jsem doufal, že se dozvím něco nového o situaci na místě.

Jannat utíká z kanclu domů

Moc jsem se toho nedozvěděl. Dva z mých známých se skutečně ozvali. Jannat napsala krátkou zprávu, že se zkusí ozvat později, protože zrovna teď v jejím kanclu stojí ochranka a že prý musí hned z budovy. Prý se v okolí shromažďují davy a ochranka dostala za úkol vypakovat všechny zaměstnance ven a zamknout objekt.

Reklama

Amir v tom má jasno

Ptal jsem se ho jak to vidí. Pořád slyšíme z médií o protestech a o tom jak byly volby zfalšované, ale nikde žádná konkrétní výtka, konkrétní důkaz, tak jak to je? Amir v tom má jasno tvrdí zhruba následující: „Po šesti hodinách od skončení voleb vyhlašovala komise, že Amadinedžád má šest miliónů hlasů, říkali jsme si dobrý, sečetli napřed malý vesnice, kde má podporu, až začnou chodit výsledky z velkejch měst, tak to bude jiný.“ Amir pokračuje: „No jo, ale oni najednou po necelejch dvanácti hodinách od skončení voleb vyhlásili že je to jasný a že Ahmadinedžád vyhrál se ziskem 24 miliónů hlasů!!!“ Amir si myslí, že je to hloupost, tvrdí, že jenom sečíst 40 miliónů hlasů během dvanácti hodin je nesmysl, Irán na to podle něj nemá prostředky. Ještě říká, že už se objevily zprávy, že Ahmadinedžád dostal jen necelých šest miliónů. Takže vlastně stejný počet hlasů, který byl ohlášen hned v prvních předběžných výsledcích (což zase nesedí mému vnímání času, promiň Amire).
Dobře říkám si to je nějaká bota, obě strany sporu teď budou vypouštět nepodložené zprávy. Ale Amir pokračuje: „Hele byl jsem volit, nás tam bylo asi pět set a všichni se shodli na tom, že dost bylo Ahmadinedžáda a hardliners, jasně má nějakou podporu na venkově, ale velká města mají většinu hlasů a tam ho nemohl nikdo volit.“

Ahmadinedžád v tom má taky jasno

Jinak by asi nebyl na návštěvě v Jekatěrinburgu, kde už stihnul přijmout gratulace ke znovuzvolení od ruského prezidenta Medveděva a čínského prezidenta Hu Jintaa. Člověk jen tak neodjede ze země, když mu hoří koudel pod nohama.
Irán mezitím stihnul zrušit akreditace mezinárodním novinářům a doporučit jim aby nevycházeli ze svých kanceláří, kde ovšem mohou nadále pracovat. BBC hlásí, že Irán začal rušit satelitní přenos televize a rozhlasu. Iránská státní proxy začala filtrovat Internetovou komunikaci a mobilní operátoři omezili provoz SMS zpráv. Ať už byl výsledek voleb jaký chtěl Irán se noří do komunikační tmy, kterou bude stále těžší prohlédnout.

Amire, Jannat držím vám palce

Ať už tyhle volby dopadnou jakkoliv doufám, že neskončíte někde s rozbitou hubou nebo ve vězení. Taky doufám, že se časem ozvou ostatní, zatím po zbytku mých přátel není ani stopa, ale vzhledem k vypnutým iránským komunikačním kanálům, mě to zatím znepokojuje jen trochu. Když je ticho je všechno dobrý, říká táta. Špatný zprávy choděj rychle.

Choda Hafez

(Jména mých přátel jsem změnil. Možná jsem paranoidní, ale to neznamená, že mě nesledujou)

 

Vloženo 16. 6. 2009 17:10 Zase jsem rychleji klikal, než myslel, takže tady ještě jeden výběr záběrů z ulic Teheránu. Amire, díky za odkaz !